Zaterdag 10 september hebben we bij ons op Stal Panta Rhei een clinic ‘Trainen met de hartslagmeter’ met Ilse van der Valk van HORSEBEAT! Door het trainen met een hartslagmeter maak je jouw training meetbaar en krijg waardevolle en betrouwbare data voor nieuwe inzichten. Zo kun je er achter komen hoe fit jouw paard nu écht is en kun je de info gebruiken om nog gerichter te trainen en het optimale uit je trainingen te halen. Daarnaast wordt ook je eigen hartslag gemeten en dat zorgt eveneens voor interessante en waardevolle informatie.
In deze clinic ga je als volgt met Ilse aan de slag:
“Tijdens een hartslagmeter training start ik eigenlijk altijd eerst met een gestandaardiseerde basismeting, om de algehele conditie en gezondheid van het paard in kaart te brengen. Dit is echt basis en dan rijdt de ruiter dus even op aanwijzingen van mij”, legt Ilse uit. “Daarna bespreek ik meestal met de ruiter wat hij of zij graag wil weten. Denk hierbij aan specifieke oefeningen die wellicht moeilijk zijn of waarvan de ruiter denkt dat het zware oefeningen zijn voor het paard en laat ik de ruiter zelf rijden. Afhankelijk van de waardes en behoefte, stuur ik bij met aanwijzingen zodat de ruiter het meeste uit de hartslagmeting haalt.”
Feedback
De indeling en invulling wordt na de basismeting aangepast op de behoefte van de ruiter en daarbij wordt uiteraard ook de data die er uit de basismeting komt meegenomen. “Het is echt de bedoeling dat de ruiter direct feedback krijgt en dit meteen ook kan toepassen om het effect in kaart te brengen”, vervolgt Ilse. “Ik maak ook altijd gebruik van een instructie set, zodat ik tijdens de training goed kan communiceren met de ruiter.”
Voorkom overbelasting
De meeste blessures worden veroorzaakt door langdurige overbelasting. In veel gevallen gebeurt dit onbewust en heb je als ruiter niet altijd door dat je te veel van je paard vraagt. Het is immers niet altijd makkelijk in te schatten hoe fit jouw paard nu eigenlijk écht is!
Ruitergevoel is en blijft belangrijk, maar paarden kunnen ons ongelofelijk voor de gek houden. Door de hartslagmeter in te zetten kun je jouw trainingen meetbaar maken en nieuwe inzichten krijgen in de trainingen, conditie en gezondheid van jouw paard. Soms is een oefening waar je als ruiter van denkt dat die ‘zwaar’ is, helemaal niet zo zwaar en blijkt zo iets ‘simpels’ als galop juist enorm zwaar te zijn voor je paard.
Meten is weten
De hartslag van een paard zegt iets over de intensiteit van jouw training of specifieke oefening. Hoe hoger de hartslag, hoe intensiever de training. Daarnaast kan de basis conditie van jouw paard met een gestandaardiseerde basistest worden beoordeeld. Zo meet je wat de belastbaarheid van jouw paard is, waardoor je de belasting erop kan aanpassen. Daarbij wordt ook de hartslag van de ruiter gemeten, zo krijg je direct ook inzicht in hoe je zelf reageert en hoe het er met je eigen conditie voorstaat.
Voor ieder paard geschikt
Een hartslagmeting kan ingezet worden voor paarden, die al op hoger niveau getraind worden, maar ook jonge paarden in opleiding, paarden in de opbouw na een revalidatie of paarden met specifieke gezondheidsklachten (denk hierbij aan overgewicht, spierbevangenheid, maagzweer, longproblemen of hartproblemen).
Herkenbaar?
Rijden met een hartslagmeter kan dus een goede aanvulling zijn voor de training van ieder paard, maar helemaal als je een van de volgende dingen herkent:
- Tijdens een dressuurproef moet ik heel hard mijn best doen om mijn paard ‘vooruit’ te krijgen. De tweede proef heeft mijn paard helemaal geen looplust
- Na een zware training oogt mijn paard futloos, eet die slecht, zijn de benen dikker en warmen en loopt die stijver dan normaal
- De bespiering van mijn paard wordt niet beter of zelfs slechter
- Mijn paard heeft overgewicht of is juist heel mager
- Mijn paard is spierbevangen (geweest)
- Mijn paard heeft een blessure gehad en mag weer starten met opbouwen van de training
- Mijn paard heeft Equine Astma, Cornage, hartproblemen, of een ander (chronische of terugkerende) gezondheidsproblemen
- ​Mijn paard heeft over het algemeen weinig looplust, vertoont abnormaal gedrag (zoals bokken, steigeren of ‘staken’)
​
Bovenstaande situaties geven allemaal aan dat je veranderingen moet aanbrengen in jouw trainingsmanagement, om je paard fitter en gezonder te krijgen en houden.
Inschrijven en kosten
Inschrijven voor deze clinic, die een uur duurt per combinatie, kan door een mailtje te sturen aan wspantarhei@gmail.com. Mocht je voorkeur hebben voor tijd, dan kan daar indien mogelijk alleen rekening mee worden gehouden als je dat direct bij inschrijving doorgeeft.
Kosten voor deze clinic zijn €90 pp en je inschrijving is definitief na het betalen van het inschrijfgeld. Je kunt tot 11 dagen voor de clinic kosteloos afzeggen, daarna zou je eventueel je plekje aan iemand anders kunnen overdragen. Elke ruiter krijgt de handgeschreven aantekeningen, die er zijn gemaakt met uiteraard uitleg tijdens de meting, maar wil je een uitgebreid verslag met grafieken ontvangen, dan is dat mogelijk tegen een meerprijs van €15. (Ook bij inschrijving doorgeven). Pensionklanten van Stal Panta Rhei krijgen voorrang bij het inschrijven en korting op het inschrijfgeld.
Er kunnen maximaal acht combinaties deelnemen aan deze clinic, dus als je zeker wilt zijn van een plekje, wacht dan niet te lang met aanmelden.
Alle info over Ilse van der Valk van HORSEBEAT vind je hier
Bron: HORSEBEAT